ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"!!!

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"!!!
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"!!!

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες (21.4.2017)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ για τους αγρότες (21.4.2017)».


Αθήνα, σήμερα στις 21 Απριλίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής, κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): ...είναι, λοιπόν, η πέμπτη με αριθμό 666/28-3-2017 επίκαιρη ερώτηση του β΄ κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα «αναγκαία και επιβεβλημένη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς περίπου 400.000 αγρότες».

Στην ερώτηση θα απαντήσει, όπως είπα, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου.

..
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ...Το πρόβλημα αφορά την καταβολή επιδοτήσεων, ενισχύσεων μέσα στο 2016, που αφορούσαν προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2014 και το 2015. Και τι πρόβλημα δημιουργούσε αυτό; Δημιουργούσε πρόβλημα, πρώτον, στο θέμα αλλαγής φορολογικού καθεστώτος ως προς το ΦΠΑ και, δεύτερον, ως προς την ουσία της φορολόγησης της επιβολής ΕΦΚΑ. Για το μεν πρώτο, λύθηκε. Διότι η τροπολογία, την οποία καταθέσατε, κυρία Υπουργέ, προβλέπει ότι ανεξάρτητα αν υπερβαίνει εξ αυτού του λόγου το ύψος των ενισχύσεων του αγρότη, δεν θα αλλάξει καθεστώς. Θα ισχύει ό,τι ισχύει για τους πέντε χιλιάδες και κάτω. Αυτό όμως, έχει να κάνει με το ΦΠΑ. Αγροτικά εισοδήματα, όμως, του 2014 φορολογούνταν με 13% και οι επιδοτήσεις ήταν εντελώς αφορολόγητες. Το 2015 πάλι τα αγροτικά εισοδήματα φορολογούνταν με 13% και οι επιδοτήσεις ήταν αφορολόγητες μέχρι το ύψος των 12 χιλιάδων, με βάση μια ρύθμιση η οποία έχει κατατεθεί τότε. Το 2016, όμως, ο συντελεστής είναι 22%, 45% για το αγροτικό εισόδημα και οι επιδοτήσεις φορολογούνται ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ, εφ’ όσον έχει καλυφθεί από το αγροτικό εισόδημα ή από άλλη πηγή το αφορολόγητο, αν κάποιος είχε άλλο εισόδημα.

Το πρόβλημα, λοιπόν, με την τροπολογία λύθηκε εν μέρει μόνο σε σχέση με το καθεστώς ΦΠΑ. Εμείς ζητάμε -και θέλουμε να δούμε την άποψή σας- να γίνει αναδρομική κατανομή στο έτος αναφοράς των ενισχύσεων. Βεβαίως, χωρίς πρόστιμα και χωρίς επιβολές ποινών, διότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα του κράτους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ίδιου του συστήματος καταβολής των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και δεν ήταν πρόβλημα του αγρότη. Να αντιστοιχισθούν σε αυτές τις χρονιές τα εισοδήματα και ιδιαίτερα από τις επιδοτήσεις αυτές, τις συγκεκριμένες, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί εξ αυτού του λόγου με επιπλέον φόρο για το 2016 ο κάθε αγρότης από αυτούς τους 400 χιλιάδες περίπου που έλαβαν επιπλέον επιδότηση το 2016 για καθυστερήσεις των ετών 2014 και 2015.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): ...

Πραγματικά, με την τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ένταξη στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ των αγροτών, οι οποίοι είχαν υπερβεί τις 5 χιλιάδες από επιδοτήσεις. Πραγματικά το 2016 πληρώθηκαν τόσες πολλές επιδοτήσεις προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα κάποιοι να έπρεπε να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς, από το ειδικό καθεστώς, πράγμα το οποίο δεν θα συνεχιζόταν για τις επόμενες χρονιές γιατί οι επιδοτήσεις αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά στην επιβολή του ΕΦΚΑ και το εισόδημα, σε αυτήν την περίπτωση η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ότι το εισόδημα, το οποίο εισπράττει κάποιος σε μια δεδομένη στιγμή, επιμερίζεται στα έτη τα οποία αφορά. Άρα, με τις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες, όπως ακριβώς το είπατε κι εσείς, να δηλώσουν τα εισοδήματα στα έτη που αναλογούν. Δηλαδή, ξεκινούν από το 2011 ή 2013 κάποιες επιδοτήσεις μέχρι το 2016, θα γίνει ο επιμερισμός, θα κάνουν τις τροποποιητικές τους δηλώσεις και θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση του φόρου.

Ο ΕΦΚΑ ο οποίος θα υπολογιστεί για το 2016 θα αφορά μόνο τις επιδοτήσεις που είναι στο εισόδημα του 2016.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές από αυτές τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσα στο 2016 και που αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια κατά κύριο λόγο είναι επιδοτήσεις, οι οποίες δεν συνυπολογίζονται και στο εισόδημα. Οι πιο πολλές αφορούν πληροφοριακό στοιχείο, δηλαδή η ενιαία ενίσχυση συνήθως δίνεται μέσα στο έτος. Κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις είναι εκείνες που αφορούν ενιαίες ενισχύσεις, οι οποίες δόθηκαν μέσα στο 2016 και αφορούσαν τα προηγούμενα έτη με τυχόν προβλήματα που υπήρχαν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:...

Διαπιστώνω ότι έχετε ακριβώς την ίδια άποψη που έχω και εγώ ως προς τη βασική αρχή, δηλαδή ότι τη χρονιά που δικαιούνται να πάρουν την επιδότηση θα πρέπει να αντιστοιχηθούν τα ποσά, ανεξάρτητα από το ότι ελήφθησαν ή καταβλήθηκαν το 2016. Αυτό πρέπει να γίνει. Όμως, επειδή δεν συμπεριλήφθηκε στη νομοθετική ρύθμιση έχει προβλήματα στην εφαρμογή και σας επισημαίνω τα συγκεκριμένα προβλήματα:

Πρώτον, πρέπει να δηλωθεί από την πλευρά σας ότι αυτές οι τροποιητικές δηλώσεις για το 2014 και το 2015 δεν θα έχουν πρόστιμα και ποινές.

Δεύτερον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να εκδίδει βεβαιώσεις που να αναφέρεται χωριστά σε αυτά που αντιστοιχούσαν ως ενισχύσεις του 2014, του 2015 ή και προηγούμενων ετών και χωριστά του 2016, πράγμα το οποίο δεν κάνει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δυστυχώς, μέχρι και αυτήν την ώρα που μιλάμε –πριν από μια ώρα το διαπίστωσα- εκδίδει μια βεβαίωση η οποία αφορά το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβε φέτος, χωρίς να διαχωρίζει τα χρόνια. Άρα, είναι ανεφάρμοστη αυτή η κατεύθυνση την οποία δίνετε εσείς, εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διορθώσει το σύστημα των βεβαιώσεων που εκδίδει. Επομένως, και ως προς τον ΕΦΚΑ και ως προς τη φορολόγηση είναι δίκαιη αυτή η αντιστοίχιση στα προηγούμενα έτη.

Βεβαίως, όμως, σε σχέση με τις ποινές και τα πρόστιμα χρειάζεται καταρχήν να υπάρξει ρύθμιση και απεμπλοκή των αγροτών που θα υποβάλουν αυτές τις τροποποιητικές δηλώσεις, διότι γίνεται χωρίς δική τους ευθύνη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει άμεσα να επανεκδώσει τις βεβαιώσεις με βάση τα έτη αναφοράς. Δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι βεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια νότα δική σας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κάνει αυτήν τη διόρθωση και να μην υπάρξει το πρόβλημα.

...

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κατ’ αρχάς, δεν είναι ότι έχω την ίδια άποψη με εσάς, κύριε Κεγκέρογλου. Είναι ότι η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος είναι διαφορετική από τη διάταξη του ΦΠΑ. Η φορολογία εισοδήματος για όλους τους πολίτες αφορά τα εισοδήματα του έτους στο οποίο αναλογούν. Άρα, το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις που παίρνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έχει γίνει συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στις συναντήσεις που έχουμε κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να στέλνει στο Υπουργείο Οικονομικών τις καταστάσεις με τα έτη που αντιστοιχούν οι επιδοτήσεις και γίνεται αυτό. Μου δίνετε τώρα μια πληροφορία, την οποία δεν μπορώ να διασταυρώσω. Οφείλω, όμως, να το δω και, εάν πραγματικά δεν ισχύει, τότε θα δω πώς θα γίνει.

Όσον αφορά τις τροποποιητικές, εάν προκύπτει φορολογητέο εισόδημα και θα έχει κάποιες προσαυξήσεις, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και φορολόγηση. Θα δω με τις υπηρεσίες και με τους συνεργάτες μου, εάν είναι εφικτό, σε αυτήν την περίπτωση, επειδή δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα, μήπως μπορέσουμε και δεν έχουμε το πρόστιμο.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός