Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

ΑΑΔΕ:ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΩΝ «Φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (Contract For Differences - CFD)»

Θέμα: Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την ορθή εφαρμογή της Ε. 2066/2023 εγκυκλίου του Διοικητή ΑΑΔΕ με τίτλο «Φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (Contract For Differences - CFD)». 


 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 
 Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Εγκύκλιος που αφορά στην παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την ορθή εφαρμογή της Ε 2066/2023 εγκυκλίου του Διοικητή ΑΑΔΕ «Φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (Contract For Differences - CFD)».
 
Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την απαλλαγή από το ΦΠΑ στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα. 

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αφορά τα πρόσωπα που συνάπτουν εξωχρηματιστηριακά παράγωγα 
 Σε συνέχεια της έκδοσης της εγκυκλίου Ε. 2066/2023 του Διοικητή της ΑΑΔΕ παρέχονται οι ακόλουθες πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με το εύρος εφαρμογής της εν λόγω εγκυκλίου με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή αυτής: 

1. Με την εγκύκλιο Ε. 2066/2023 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η απαλλαγή από το ΦΠΑ που προβλέπεται στην ελληνική και την ενωσιακή νομοθεσία καταλαμβάνει ρητά μόνο τις περιπτώσεις παραγώγων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακή αγορά, ενώ, αντιθέτως, η απαλλαγή δεν καταλαμβάνει ρητά και τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (Over The Counter), όπως είναι τα συμβόλαια επί διαφορών. 
2. Διευκρινίζεται, περαιτέρω, ότι τα ανωτέρω δεν αποκλείουν την εφαρμογή στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (Over The Counter) των απαλλαγών ΦΠΑ που προβλέπονται από άλλες διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ. 

3. Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή υπηρεσιών και τα έσοδα από αυτές, που θα προκύψουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο από συναλλαγές και πράξεις επί εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (Over The Counter), στις περιπτώσεις όπου τουλάχιστον ένα εκ των συμβαλλομένων μερών ή συμμετεχόντων με οποιαδήποτε ιδιότητα στη συναλλαγή ή πράξη, όπως ενδεικτικά στην εκκαθάριση ή τον διακανονισμό της συναλλαγής, είναι πιστωτικό ίδρυμα ή Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) απαλλάσσονται από το ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων κα΄,κδ΄και κε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000). 

4. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ ορίζονται οι απαλλαγές από το ΦΠΑ ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας μας. Οι απαλλαγές αυτές είναι υποχρεωτικές για τα πρόσωπα και τις πράξεις που εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο αυτό. 

5. Τέλος, με δεδομένο ότι το Συμβόλαιο Επί Διαφοράς είναι μια συμφωνία μεταξύ των μερών προκειμένου να ανταλλάξουν τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής του υποκείμενου μέσου και της τιμής του μέσου αυτού κατά το χρόνο λήξης της σύμβασης και σε καμία περίπτωση δεν αποκτάται ή δεν αγοράζεται το υποκείμενο μέσο του CFD, το έσοδο που τυχόν προκύπτει είναι, πάντοτε, έσοδο από παροχή υπηρεσιών. 
Συνεπώς, όταν ο ένας εκ των συμβαλλομένων στο CFD μερών είναι εγκατεστημένος εκτός Ελλάδος, εντός ή εκτός ΕΕ, εφαρμόζονται πρωτίστως οι διατάξεις του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ αναφορικά με τον τόπο παροχής και κατά συνέπεια με τον τόπο φορολόγησης της υπηρεσίας αυτής. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ 

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ πρόσφατες εγκύκλιοι και αποφάσεις

ΑΑΔΕ



Εγκύκλιοι και αποφάσεις

e-EΦΚΑ: Νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία των ασφαλισμένων

 Αθήνα,  31/10/2023


e-EΦΚΑ: Νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία των ασφαλισμένων

  • Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης 
  • Χορήγηση ηλεκτρονικής Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας σε Μη Μισθωτούς για  χρήση στο ΑΣΕΠ
     

Με δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θέτει σε εφαρμογή ο e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για την ασφαλιστική τους ιστορία ανά τέως Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δίνεται για πρώτη φορά και η δυνατότητα σε Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν ηλεκτρονικά Βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση αποκλειστικά στις Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.  Πιο αναλυτικά:

  • Με το «Συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης» οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ  ενημερώνονται,  με μια ματιά, για όλα τα διαστήματα ασφάλισής τους συνολικά ανά τέως Φορέα μη μισθωτών ή και Μισθωτών που απεικονίζονται συγκεντρωτικά.
  • Με το «Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης» οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ  ενημερώνονται για την ασφαλιστική τους ιστορία ανά τέως Φορέα μισθωτών και Μη Μισθωτών,  αναλυτικά  για  όλα τα χρονικά διαστήματα ασφάλισής τους ανά μήνα, τους κλάδους ασφάλισης και τις συνολικές εισφορές.
  • Με την  «Ηλεκτρονική Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ», δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους να λάβουν ηλεκτρονικά Βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση αποκλειστικά στις Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ.

Η νέα υπηρεσία απευθύνεται αποκλειστικά σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) και σε μη μισθωτούς που έχουν και χρόνο μισθωτής απασχόλησης  τέως ΕΤΑΑ. 

Στη Βεβαίωση απεικονίζονται χρονικά διαστήματα ασφάλισης διακριτά ανά τέως Φορέα μη μισθωτών  μέχρι 31/12/2016 και από 1/1/2017 με χρόνο e-ΕΦΚΑ. 

Σημειώνεται ότι για την αποτύπωση της μη ψηφιοποιημένης ασφαλιστικής ιστορίας ο e-ΕΦΚΑ αξιοποίησε την πληροφορία που διαθέτουν τα συστήματα των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης ο ασφαλιστικός βίος των πολιτών με σκοπό την πληρότητα και ορθότητα στην απεικόνιση της ασφάλισης και των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν χρήση των νέων υπηρεσιών μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ  www.efka.gov.gr επιλέγοντας:

  • για το Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες --> Συνοπτικό και Αναλυτικό Ιστορικό Ασφάλισης 
  • για τη Βεβαίωση για χρήση στο ΑΣΕΠ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες --> Μη Μισθωτοί --> Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ

Οι  ανωτέρω ηλεκτρονικές υπηρεσίες εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική του e-ΕΦΚΑ, που εφαρμόζεται, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα.

Βασικοί στόχοι είναι ο σταδιακός περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, η εξάλειψη της άσκοπης ταλαιπωρίας, η αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών, καθώς και η απαλλαγή από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ενδεικτικό της προόδου, που έχει συντελεστεί, είναι το γεγονός ότι, πλέον, ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει 105 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 230 εκατομμύρια συναλλαγές, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Για την επόμενη ημέρα, ο e-ΕΦΚΑ στοχεύει στην περαιτέρω αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ μέλημά του είναι να επιτελεί τον κοινωνικό ρόλο του και να λειτουργεί με συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 

   

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

 Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2023


H αλήθεια για τις fast track συντάξεις 
Το 87,1% εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση

Με αφορμή δημοσίευμα που αναπαράγεται και κάνει λόγο για «μεγάλα λάθη κατά τη fast track διαδικασία απονομής σύνταξης» και δημιουργεί εύλογη αναστάτωση στους συνταξιούχους, θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:

  • Το 87,1% των συντάξεων που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία είναι σωστές και δεν έχουν καμία απόκλιση. Οι ενστάσεις που υποβάλλονται δεν ξεπερνούν το 12,9%. Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις επανεξετάζονται και διαπιστώνεται αν τελικά υφίσταται ή δεν υφίσταται λάθος στον υπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των πραγματικών αποκλίσεων είναι περιορισμένο και πολύ μικρότερο από 12.9%. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί η αλήθεια των αριθμών, με 592.280 συνταξιούχους να εισπράττουν χωρίς καμία απόκλιση τα ποσά που δικαιούνται και 87.720 να προβαίνουν σε ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται εντός τριμήνου. 
  • Το αυτοματοποιημένο σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας για να αποτρέπει το  ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν, οφείλονται στη μη εύρεση ολόκληρου του ασφαλιστικού χρόνου του ασφαλισμένου. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα , με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από το νόμο. 
  • Mε τη διαδικασία έκδοσης fast track συντάξεων επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο η απονομή στους δικαιούχους και δόθηκε τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων ασφαλισμένων. Τα τελευταία 3 χρόνια οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εκκαθάρισαν περισσότερες από 680.000 συντάξεις. Το 2019 παραλάβαμε 1.053.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα με τους πολίτες σε απόγνωση και εξαναγκασμένους από το κράτος να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη ή το επίδομα τους.
  • Με ουσιώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, καταφέραμε να επιλύσουμε το ακανθώδες πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Πλέον σε εκκρεμότητα παραμένουν 32.000 κύριες συντάξεις και 40.000 επικουρικές συντάξεις, που βαίνουν διαρκώς μειούμενες. 
  • Τέλος, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση των εμβληματικών έργων του e-ΕΦΚΑ, ήτοι, της Ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου καθώς και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συμβάλουν στην εξάλειψη της κυριότερης αιτίας απόκλισης στη fast track διαδικασία, που σχετίζεται με μη ψηφιοποιημένο μέρος του ασφαλιστικού βίου.  

Στόχος της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας κι Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να τηρείται στο ακέραιο η υποχρέωση της Πολιτείας για έγκαιρη και έγκυρη έκδοση συντάξεων. Σεβόμαστε τους κόπους, τον ιδρώτα και τα χρήματα των φορολογουμένων και το ίδιο κάνουμε με το αυτονόητο δικαίωμα των συνταξιούχων να λάβουν γρήγορα τη σύνταξή τους.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023


Αυτές ειναι οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για το μήνα Δεκέμβριο 2023.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ,
  • οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και
  • όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

​​​​​​​Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός