Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Πώς θα λειτουργήσει το «Πρώτο Ένσημο» από 1η Ιανουαρίου 2022



9 Νοεμβρίου, 2021




Τι προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων



Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο μηχανισμός εφαρμογής του «Πρώτου Ενσήμου» (από 1η Ιανουαρίου 2022), η διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους για το μήνα Δεκέμβριο και η επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας και είχαν ήδη ρυθμιστεί.

Πιο αναλυτικά:
Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο Ένσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβουν για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ. Εάν η σύμβαση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση –εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ένσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε από το Υπουργείο ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας. Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι προβλεπόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 50.000, στις 150.000. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος της επιδότησης κλπ.
Προσαυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων τον αυξημένο αντίκτυπο των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι δικαιούχοι του ΕΕΕ.
Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ήδη ισχύουσας διάταξης ρύθμισης σε έως 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων, δηλαδή οι εν λόγω οφειλές σε περίπτωση που έχουν ήδη ρυθμιστεί σε 12 δόσεις να ρυθμιστούν σε έως 72. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς και της δυσκολίας εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ανταποκρίνεται δε σε πλήθος σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ και ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχη διάταξη για τις φορολογικές οφειλές.
Δίνεται δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας που συνήφθησαν στο επίπεδο των δώδεκα (12) ανεξάρτητων επιχειρησιακών διοικητικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (ΠΥΣΥ) αλλά και της κεντρικής υπηρεσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας για το διάστημα από τη λήξη των συμβάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή των σχετικών υπηρεσιών και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα κτίρια του e-ΕΦΚΑ εν μέσω πανδημίας.
Τέλος, θεσπίζονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, από την ημερομηνία του σεισμού και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών, με τους εργαζομένους να καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ανά μήνα. Δικαιούχοι της ως άνω αποζημίωσης καθίστανται και οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών.



Επισυνάπτεται το κείμενο της τροπολογίας



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 25.000 ωφελούμενους


12 Νοεμβρίου, 2021




Αρχές Δεκεμβρίου η δημοσίευση της πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ

Κ. Χατζηδάκης: Πρόγραμμα απασχόλησης για τους ανέργους που ταυτόχρονα καλύπτει στην πράξη, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών



Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα οκτάμηνης διάρκειας για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών κ.ά., σε συνέχεια της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και του υφυπουργού Ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς, η υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για την δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ έως τις αρχές Δεκεμβρίου και ακολούθως την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού ανέργους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η τοποθέτηση των ωφελούμενων στις θέσεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έρχεται να ενισχύσει τους Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις Περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Ένα πρόγραμμα απασχόλησης για τους ανέργους όλων των ηλικιών, που ταυτόχρονα καλύπτει στην πράξη, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 25.000 πολίτες, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, θα προσφέρουν πολύτιμη εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους, θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ και έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, συναφείς φορείς και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Η συμμετοχή στην κατάρτιση (όπου έχουν προστεθεί νέες θεματικές) είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης. Επομένως, όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα το πρόγραμμα συνδέεται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξης τους στην αγορά εργασίας.

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ωφελουμένων και καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων –κατά κλάδο και ειδικότητα- σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής και κατάταξης (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανηλίκων τέκνων, εάν ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.). Στη συνέχεια, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηναίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού, όπως ισχύει.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Χατζηδάκης: Σύντομα η λύση για τις συντάξεις των ομογενών



15 Νοεμβρίου, 2021




Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εκπροσώπους της ομογένειας από τη Βόρειο Ήπειρο



Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι ρυθμίσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο σε σχέση με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους, στη βάση των εξαγγελιών που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ομογενών.

Στην συνάντηση εκ μέρους του υπουργείου μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης: «Εδώ και χρόνια υφίσταται μια αδικία για τις εθνικές συντάξεις εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Ελλήνων που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις. Θα συζητηθούν αμέσως με το Υπουργείο Οικονομικών και φυσικά με το γραφείο του Πρωθυπουργού και πολύ σύντομα το θέμα θα έχει διευθετηθεί».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για τα θέματα των συντάξεων και των επιδομάτων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και μας επιβεβαίωσε ότι θα επιλυθούν. Ιδιαίτερα μετά από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού πιστεύουμε ότι θα λάβει τέλος αυτό το πρόβλημα ταλανίζει τόσα χρόνια τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες».

Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιώργος Τζομάκας, ανέφερε: «Ευχαριστούμε πολύ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τον κ. Χατζηδάκη, για την υποδοχή και για την άμεση επίλυση του θέματος. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αυτή η αδικία άμεσα θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση και με τον καλύτερο τρόπο. Και άλλη μία φορά τον ευχαριστούμε γιατί επί τρία ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτής της αδικίας».

Οι εκπρόσωποι της ομογένειας ζήτησαν να αντιμετωπιστεί η αδικία που προέκυψε με την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, νόμος ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για την χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς την διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα. Κάτι που, όπως υπογράμμισαν, είναι αδύνατο για τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ήπειρο δεδομένου ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990.

Με ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από την πλευρά της ομογένειας παρόντες ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της Ομόνοιας, Γιώργος Τζομάκας, αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λεονάρδος Ταμπάκος, πρόεδρος των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών και Αλέξανδρος Πάντος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομόνοιας.





ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

.. σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για δεύτερο στάδιο υπαγωγής σε ρύθμιση του ν. 4611/2019




ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 59 - 21.10.2021


Κοινοποίηση της διάταξης του άρθρου 72 του ν. 4837/2021 σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για δεύτερο στάδιο υπαγωγής σε ρύθμιση του ν. 4611/2019.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 59 - 21.10.2021
A- A A+ Υπογράμμιση υπερσυνδέσμων


ΚΕΑΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ




Λήψη αρχείου

Τροποποίηση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020..


Γενικό Έγγραφο 439758/Σ.139312/02.11.2021

Τροποποίηση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020, Ελ. Επαγγελματιών – Αυτοαπασχολούμενων – Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία και των ασφαλισμένων που υπάγονται στις διατάξεις της παρ.9 άρθρου 39 του ν.4387/2016



Γενικό Έγγραφο 439758/Σ.139312/02.11.2021



ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Λήψη αρχείου

Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων ..

 


Ρύθμιση τρεχουσών και Καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.


Λήψη αρχείου

Διαδικασία απόδοσης του φόρου πώλησης της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2579/1998 (Α’ 31) από το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων ..




Α. 1237 /01-11-2021


Διαδικασία απόδοσης του φόρου πώλησης της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2579/1998 (Α’ 31) από το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (Κ.Α.Τ.) προς την αρμόδια για τη φορολογία του Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) - Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του φόρου από το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. - Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης καταβολής φόρου προς το Κ.Α.Τ.- Διαδικασία συλλογής του φόρου από το Κ.Α.Τ.



Περίληψη Απόφασης


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Διαδικασία απόδοσης του φόρου πώλησης της περ.δ ΄της παρ.2 του άρθρου 9 του ν. 2579/1998 (Α΄ 31) Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του φόρου από το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. – Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης καταβολής φόρου προς το Κ.Α.Τ. – Διαδικασία συλλογής του φόρου από το Κ.Α.Τ.».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ορισμός διαδικασίας απόδοσης του φόρου πώλησης της περ. δ΄της παρ.2 του άρθρου 9 του ν. 2579/1998.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Υπόχρεο για την απόδοση φόρου είναι το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (Κ.Α.Τ.) στην αρμόδια για τη φορολογία του, Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

...απαιτούμενοι έλεγχοι για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου




Ε. 2201 /27-10-2021


Κοινοποίηση της υπό στοιχεία Α.1185/11-08-2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ με τίτλο «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενοι έλεγχοι για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (Β΄3985) .

Περίληψη Εγκυκλίου


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην κοινοποίηση των διατάξεων της υπό στοιχεία Α.1185/11-08-2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ με τίτλο «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενοι έλεγχοι για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (Β΄3985).

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με τις διατάξεις της κοινοποιούμενης απόφασης καθορίζονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων απαλλαγής πρόσωπων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν από αυτά, ο τρόπος προσδιορισμού των απαλλασσόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περίπτωση που υπάρχουν κοινοί μετρητές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για άλλες χρήσεις καθώς και στην περίπτωση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (ΣΗΘ και ΣΗΘΥΑ), οι υποχρεώσεις των διανομέων –αναδιανομέων που υποβάλλουν την συγκεντρωτική Δήλωση ΕΦΚ με απαλλαγή από τον ΕΦΚ καθώς και οι έλεγχοι που διενεργούνται από την αρμόδια ΕΛΥΤ στο πλαίσιο της εν λόγω απαλλαγής.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι διατάξεις της κοινοποιούμενης απόφασης αφορούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της νόμιμης χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου που απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. και για την επιβολή των οφειλόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων που τελούν σε απαλλαγή σε περίπτωση μη κανονικής χρήσης.

..ρυθμίζει την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής κατ’ άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ




Ε. 2205 /03-11-2021


Επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής κατ’ άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ. – Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών.


Περίληψη Εγκυκλίου



Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ


Εγκύκλιος που αφορά στην επικαιροποίηση των Αποφάσεων Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ 1274/2013 και ΠΟΛ 1275/2013 (Β΄ 3398), όπως ισχύουν και μετά τις τροποποιήσεις τους με τις Αποφάσεις Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Α.1265/2020 (Β΄ 5346) και Α.1033/2021 (Β΄703), καθώς και στην παροχή διευκρινίσεων επί της Α. 1265/2020 και επί των διατάξεων του άρθρου 41 του ν.4756/2020 (Α΄ 235) αναφορικά με τη βεβαίωση οφειλής.





Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Προσθήκες/τροποποιήσεις επί των Αποφάσεων Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ 1274/2013 και ΠΟΛ 1275/2013 (Β΄ 3398) και διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλής σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν.4756/2020 (Α΄ 235).





Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


Α) Φορολογούμενοι που αιτούνται τη χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας ή Βεβαίωσης Οφειλής


Β) Φορολογική Διοίκηση

Γ) Υπηρεσίες/φορείς που διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση Αποδεικτικού Ενημερότητας/Βεβαίωσης Οφειλής

Απόσταξη σύκων και αποσύκων από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του Δήμου Χίου.




30/003/000/4305 /02-11-2021


Απόσταξη σύκων και αποσύκων από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του Δήμου Χίου.

Περίληψη Απόφασης


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Απόσταξη σύκων και αποσύκων από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του Δήμου Χίου».



Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η απόσταξη σύκων και αποσύκων από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) ορισμένων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Ε.2 του άρθρου 7 του ν.2969/2001, επί καταβολή του προβλεπόμενου φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 1 του ν.2960/2001 (Α’ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η απόφαση αυτή αφορά τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), όπως ορίζονται στην παρ. 5 του αρθ. 5 του ν.2969/2001, των Δημοτικών Ενοτήτων Καμποχώρων, Καρδαμύλων, Αγίου Μηνά, Αμανής, Μαστιχοχωρίων, Ομηρούπολης και Ιωνίας, του Δήμου Χίου που είναι παραγωγοί σύκων και αποσύκων, καθώς και τις αρμόδιες για τον έλεγχο αυτών, Υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων & ΕΦΚ και της Γενικής Δ/νσης του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Η εν λόγω απόφαση ισχύει για την περίοδο 2021-2022.

Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία.



30/003/000/4338/2021 /08-11-2021


Κοινοποίηση της υπ' αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. "Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία.
Λήψη αρχείου
Α.Υ.Ο. 27/2021
Περίληψη Εγκυκλίου


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Έγγραφο που αφορά στην κοινοποίηση και εφαρμογή της υπ’ αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. (Β΄4075), [απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.)] «Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με το παρόν έγγραφο κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση στην οποία καθορίζεται ότι τα μη κανονικά δείγματα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που περιέχουν αφλατοξίνη Β1 ή/και σύνολο αφλατοξινών Β1+Β2+G1+G2 σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων, όπως αυτά τίθενται στον κανονισμό (ΕΚ) 1881/2006, θα χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή και επιβλαβή για την υγεία και δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή της.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το παρόν έγγραφο εφαρμόζεται από τις Χημικές Υπηρεσίες (Χ.Υ.) του Γενικού Χημείου του Κράτους που πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό αφλατοξινών σε δείγματα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικά σε τρόφιμα, καθώς και μεταποιημένων προϊόντων αυτών.

Καθορισμός νέας Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ. 2008)




Α. 1239 /25-10-2021


Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία 1100330 / 1954 / ΔΜ / ΠΟΛ 1133 / 06-10-2008 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός νέας Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ. 2008)» (Β'2149).

Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου




Ε. 2209 /12-11-2021


Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Λήψη αρχείου
Περίληψη Εγκυκλίου


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά τη φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών σχετικά την έκπτωση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι οι υπόψη δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά των νομικών προσώπων με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος - ΚΦΕ), εφάπαξ κατά το έτος πραγματοποίησής τους και η έκπτωση αυτών διενεργείται εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα έτη πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η εγκύκλιος αφορά τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45 του ΚΦΕ.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός