Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Νέες εισφορές Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών Ελεύθερων Επαγγελματιών

«Νέες εισφορές Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και έμμισθων δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών»

Σχετ.: 1. Οι διατάξεις των άρθρων 31 και 45 του ν. 4670/20.

2. Οι αριθμ. πρωτ. Φ.80020/13033/336/Δ16/27-3-2020 και αριθμ. πρωτ. Φ.80020/οικ.12029/Δ16/310/29-4-2020 εγκύκλιες του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τις πιο πάνω σχετικές διατάξεις του ν. 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» (ΦΕΚ 43/Α’), θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, νέο πλαίσιο εισφορών Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και έμμισθων δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών. Με τις νέες διατάξεις, αντικαθίστανται οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 97 και της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016, που ρυθμίζουν τη βάση υπολογισμού εισφορών για την Επικουρική ασφάλιση και Εφάπαξ παροχή των προαναφερόμενων ασφαλισμένων και εισάγεται σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τους ασφαλισμένους.

1. Γενικές Αρχές

Με το νέο εισφοροδοτικό σύστημα:
Θεσπίζονται τρείς (3) ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών κλάδου Επικουρικής ασφάλισης και τρείς (3) ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών κλάδου Εφάπαξ παροχών.
Η κατάταξη σε μια εκ των ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική και ανεξάρτητη για κάθε κλάδο.
Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες, για κάθε κλάδο, δηλώνοντας την επιλογή τους με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
Το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας παρέχεται και στους προαιρετικά ασφαλισμένους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους.
Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης επιλογής κατηγορίας ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη (1) ασφαλιστική κατηγορία κάθε κλάδου.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι για το διάστημα από 1/2020 έως 6/2020 κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας με ηλεκτρονική αίτηση έχει ισχύ από τον Ιούλιο 2020.
Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) ανά έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, προσδιορίζεται κατώτατη κατηγορία καταβολής εισφορών (1η) για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά. Παρέχεται δυνατότητα επιλογής ανώτερης κατηγορίας, καταβάλλοντας την αντίστοιχη διαφορά κλάδου.
Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας (Ελ. Επαγγελματίας/Αυτοαπασχολούμενος) θεσπίζεται η καταβολή μίας εισφοράς με κατάταξη σε μία εκ των τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών για κάθε κλάδο με ελεύθερη επιλογή.

Έναρξη Ισχύος

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με το νέο εισφοροδοτικό πλαίσιο, ορίζεται η 01.01.2020.

Πεδίο εφαρμογής

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζεται:

Κλάδος επικουρικής ασφάλισης
στους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (πριν και μετά την 1/1/1993) που είναι Αυτοαπασχολούμενοι ή Ελεύθεροι Επαγγελματίες
στους έμμισθους δικηγόρους

Κλάδος εφάπαξ παροχής
στους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (πριν και μετά την 1/1/1993) που είναι Αυτοαπασχολούμενοι ή Ελεύθεροι Επαγγελματίες
στους έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς.

Νέες ασφαλιστικές εισφορές

Α. Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι, έμμισθοι δικηγόροι, μηχανικοί, υγειονομικοί

Από 1/1/2020​

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Κλάδος Εφάπαξ Παροχών
1η 42 26
2η 51 31
3η 61 37


Β. Παράλληλη ασφάλιση

Με τη διάταξη του άρθρου 32 του ν. 4670/2020, ρυθμίζονται θέματα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν, συντρέχει παράλληλη απασχόληση.

Ειδικότερα:

1. Περιπτώσεις πολλαπλών μη μισθωτών δραστηριοτήτων

Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μια ασφαλιστική εισφορά εκ των τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, για κάθε κλάδο, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχής. 3 ΑΔΑ: 6ΓΣ5465ΧΠΙ-Ι56

2. Περιπτώσεις μη μισθωτής ή πολλαπλών μη μισθωτών δραστηριοτήτων με μισθωτή απασχόληση

Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο, εφόσον προκύπτει, η διαφορά εισφοράς από την πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία κάθε κλάδου. Εάν έχει επιλεγεί ανώτερη της πρώτης κατηγορία, η προκύπτουσα διαφορά βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο.

Γ. Έμμισθοι Δικηγόροι – Μηχανικοί - Υγειονομικοί

Το νέο εισφοροδοτικό πλαίσιο ασφαλιστικών κατηγοριών εφαρμόζεται: - για τους έμμισθους δικηγόρους τόσο για την Επικουρική ασφάλιση όσο και για τον κλάδο Εφάπαξ παροχών. Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων εξακολουθεί και ισχύει ο επιμερισμός των ποσών της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο. - για τους έμμισθους μηχανικούς και υγειονομικούς μόνο για τον κλάδο Εφάπαξ παροχών. Ως προς τον κλάδο Επικουρικής ασφάλισης διατηρείται το προϋφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού εισφορών επί των αποδοχών.

Δ. Γραμμάτια προείσπραξης Δικηγόρων

Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 35 του ν. 4670/20 ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, ισχύει πλέον και για τις εισφορές των κλάδων Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών.

Ε. Εισφορές αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ)

Η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, περί εισφοροδότησης προσώπων που αμείβονται με Δ.Π.Υ., και για τα οποία προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραμένει σε ισχύ.

ΣΤ. Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι (έως πέντε έτη ασφάλισης).

Με την διάταξη του άρθρ. 45 Ν.4670/20 καταργείται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρ. 97 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, σχετικά με την μειωμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών νέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (έως πέντε έτη ασφάλισης) από 01.01.2020. 4 ΑΔΑ: 6ΓΣ5465ΧΠΙ-Ι56

Αναπροσαρμογή Εισφορών

Προβλέπεται μεταβατική αναπροσαρμογή στα ποσά των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 01.06.2022, ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (από 1/6/2022)
1η 39
2η 47
3η 56


Από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Από 1.1.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4670/2020. Με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό αρμοδιότητος σας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ e ΕΦΚΑ Δρ. ΧΑΛΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε επιχειρήσεις, υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού


Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 42887

ΦΕΚ B’ 2767/07.07.2020

Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας,προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
... αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων

1. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, των ακόλουθων αποστάσεων:


2. Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5)μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

3. Oι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων γυμναστικής/93.13 και των υπηρεσιών σωματικής ευεξίας (πιλάτες κ.λπ.)/96.04.10.00 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος I, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

4. Οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών ιερόδουλων/ 96.09.19.12 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος ΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

5. Οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες/88.10.13 και των υπηρεσιών επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες/88.10.14.00 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

6. Oι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων που προσφέρουν υπηρεσίες παιδότοπου/93.29.19 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος IV, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

7. Οι επιχειρήσεις λειτουργίας υπηρεσιών καζίνο/92.00.11.01 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος V, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

8. Οι επιχειρήσεις διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων/55.30 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος VI, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

9. Σε όλους τους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30 απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής και εξυπηρέτησης των πελατών, εξαιρουμένων των καταστημάτων εμβαδού μικρότερου των εξήντα (60) τ.μ., τα οποία δεν έχουν καθίσματα και έχουν μόνο μπάρα και στα οποία επιτρέπεται α) η χρήση της μπάρας από τους πελάτες και β) η τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί, ενώ ορίζεται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των διπλανών δυάδων σκαμπό.

10. Προκειμένου να λειτουργήσουν οι αγορές του άρθρου 38 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), οι φορείς λειτουργίας τους οφείλουν να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@gge.gr τα στοιχεία της παρ. 1 που αφορούν στο τοπογραφικό διάγραμμα, με κοινοποίηση στην τοπική αστυνομική αρχή. Σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία της αγοράς θεωρείται μη νόμιμη.

Άρθρο 2

Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017

1. Για το χρονικό διάστημα έως και την Κυριακή,12 Ιουλίου 2020 επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), σε όλη την Επικράτεια, ως ακολούθως:

α. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

...προστίθεται ΚΑΔ που πλήττεται τον μήνα Ιούνιο



Αριθμ. οικ. 27039/617

ΦΕΚ B 2783 - 09.07.2020

Τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 23102/477/12.06.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων - Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των επιχειρήσεων - εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά» (Β΄ 2268).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Έχοντας υπόψη:..
.. αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 23102/477/12.06.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων - Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των επιχειρήσεων - εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά» (Β΄ 2268) ως εξής:
Στο συνημμένο Παράρτημα:
1. Στον ΠΙΝΑΚΑ Ι, προστίθεται ΚΑΔ που πλήττεται τον μήνα Ιούνιο ως εξής:
7022Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα
2. Στον ΠΙΝΑΚΑ II, προστίθεται ΚΑΔ, που πλήττεται τον μήνα Ιούλιο, ως εξής:
7022Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα


Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός κι αν άλλως ορίζεται στις ανωτέρω διατάξεις της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020

Οι Υπουργοί

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Οικονομικών Υποθέσεων ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων



ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

...αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Προσωρινή απαγόρευση πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων

Την προσωρινή απαγόρευση στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 31.7.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 13.7.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 της πραγματοποίησης πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 2

Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, αρχή ενημέρωσης του κοινού

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, όπως επίσης ενημέρωσης του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44074/ 11.7.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 26.7.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 2797).

Αθήνα,13 Ιουλίου 2020

Οι Υπουργοί

Καθορισμός ημερομηνίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).



Αριθμ. Φ.ΕΦΚΑ/26496/712

ΦΕΚ B’ 2848/13.07.2020

Καθορισμός ημερομηνίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

...αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) την ίδια με αυτήν της καταβολής των αντίστοιχων κύριων συντάξεων, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4611/2019.

Η απόφαση αυτή ισχύει για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου 2020 και εφεξής.

Η υπ’ αρ. πρωτ. οικ.27677/1541/17-6-2016 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ορισμός εργάσιμης μέρας καταβολής μηνιαίων συντάξεων του ΕΤΕΑ» (Β΄ 1941) καταργείται.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2020

Ο Υπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Έγκριση δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος γέννησης

......

Αποφασίζουμε

Εγκρίνουμε δαπάνη ύψους δεκατριών εκατομμυρίων διακοσίων έξι χιλιάδων ευρώ (13.206.000,00 €) σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδικού Φορέα 1033 – 202 ΑΛΕ 2310506899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ (ΑΦΜ: 090037978 ΔΟΥ Α΄ Αθηνών) για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30-6-2020.



Ο YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

...περί διαδικασίας χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών




Άρθρο 1
Δικαιούχοι εισοδηματικής ενίσχυσης

1. Η εισοδηματική ενίσχυση της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 61 του ν. 4701/2020, χορηγείται σε οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών, ένα τουλάχιστον μέλος των οποίων έχει την ιδιότητα του πολίτη:

α) της Ελληνικής Δημοκρατίας,

β) κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) κράτους ανήκοντος στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και

δ) της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Στην περίπτωση που ένα μόνο μέλος της οικογένειας πληροί την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης υποβάλλεται από το μέλος αυτό. Αν η ίδια προϋπόθεση συντρέχει στο πρόσωπο αμφότερων των συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης, η αίτηση υποβάλλεται από έναν από αυτούς.

2. Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων, ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των τυχόν ανηλίκων άγαμων τέκνων τους, που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη.

3. Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη ή πρακτικό διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων άγαμων τέκνων.

Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 8.500 μακροχρόνια ανέργων


Ο.Α.Ε.Δ. 42119/2020

Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 8.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών σε α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με βάση το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα
...
Κεφάλαιο 1

Αντικείμενο προγράμματος - Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ),

β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με βάση το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, και

γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Κεφάλαιο 2

Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση

...αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 σχετικά με την άρση ακινησίας οχημάτων

Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 32 του ν. 4701/2020 (Α’ 128), αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 σχετικά με την άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας.
 

...παράταση προθεσμίας υποβολής της αίτησης του κατασκευαστή οικοδομών

Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 49 του ν.4701/2020 (Α΄ 128) αναφορικά με την παράταση προθεσμίας υποβολής της αίτησης του κατασκευαστή οικοδομών για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου.


Ανακαθορισμός του χρόνου επικαιροποίησης των δημοσιοποιημένων καταστάσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών



Ανακαθορισμός του χρόνου επικαιροποίησης των δημοσιοποιημένων καταστάσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών για το έτος 2020.
Λήψη αρχείου (σε μορφή ΦΕΚ)

Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου..


Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου. - Εφαρμογή της απόφασης Α.1137/2020 (ΦΕΚ 2423 Β΄)

...απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών


Παράδοση αγαθών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών, η διαχείριση των οποίων έχει ανατεθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα βάσει του Α.Ν.89/67 – Τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής και τιμολόγηση της παράδοσης αγαθών.



Λήψη αρχείου

..για τις διασαφήσεις που αιτούνται το ευεργέτημα της ποσόστωσης



Συμπληρωματικές διευκρινίσεις για τις διασαφήσεις που αιτούνται το ευεργέτημα της ποσόστωσης.
Λήψη αρχείου

...για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος


Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Τμήμα ΙΓ΄- Υπηρεσίας myAADElive



Τροποποίηση της υπ’ αρ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017/10-03-2017 (Β’ 968 και 1238) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως προς τη σύσταση ενός (1) επιπλέον Τμήματος με τίτλο «Τμήμα ΙΓ΄- Υπηρεσίας myAADElive» στη Διεύθυνση Ελέγχων (Δ.ΕΛ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και της υπ’ αρ. Δ.ΟΡΓ.Α 1115805 ΕΞ 2017/ 31-07-2017 (Β’ 2743) όμοιας, καθώς και ανακαθορισμός των οργανικών θέσεων προσωπικού της Διεύθυνσης Ελέγχων (Δ.ΕΛ.) της Γ.Δ.Φ.Δ.»

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός