Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας

 Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας και της διαδικασίας για την ψηφιακή έκδοσή του μέσω της εφαρμογής έκδοσης Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας και ρύθμιση λοιπών ζητημάτων

ΑΑΔΕ Εγκύκλιοι και αποφάσεις


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ:


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 44 - 30/08/2023



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ασφαλιστικές εισφορές εργατών γης...


Ασφαλιστικές εισφορές εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο και παράλληλα ασκούν μη μισθωτή δραστηριότητα (Ελ. Επαγγελματίας, Αυτοαπασχολούμενος ή Αγρότης) ή και μισθωτή απασχόληση, για τα έτη 2017 - 2019.


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 45- 15/09/2023



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. σε τραπεζοϋπαλλήλους



Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2023


Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. σε τραπεζοϋπαλλήλους

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιείται η δεύτερη – από τις διαδοχικές – καταβολές, που αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. έτους 2017 σε τραπεζοϋπαλλήλους.

H εν λόγω καταβολή, ύψους 865.099,82 ευρώ, θα πιστωθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς 7.785 νέων δικαιούχων, απασχοληθέντων, κατά το έτος 2017, στα Πιστωτικά Ιδρύματα : ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΝΕΤ. ΠΕ.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ. ΠΕ.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ. ΠΕ.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ. ΠΕ.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ. ΠΕ.

οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας μέχρι 16/08/2023 και δεν έχουν, από οποιανδήποτε αιτία, οφειλή βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία, αφενός, των υποβληθέντων, από Πιστωτικά Ιδρύματα, ασφαλιστικών στοιχείων για τις μεταγενέστερες μισθολογικές περιόδους (01.01.2018 – 31.01.2020) και αφετέρου των υποβληθέντων αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων.

Προαιρετική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ

05/09/2023

Προαιρετική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ

 Ενεργοποιείται από σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από 01.01.1987. 

Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και επιλέγουν την πλατφόρμα 2 | 

Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. 
Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ . 
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία από τις αρχές του έτους η πλατφόρμα 1 | 

Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, που αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023. Το ΤΕΚΑ είναι ένα δημόσιο ταμείο που ιδρύθηκε με σκοπό τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, εφαρμόζοντας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών. 

Οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη υπερβεί τις 280 χιλιάδες με μέση ηλικία τα 23 έτη, καθιστώντας το δικαίως το «Ταμείο των Νέων». 

Με τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να επενδύσουν στο μέλλον τους με έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και δημιουργία ενός πραγματικού περιουσιακού κεφαλαίου για τη συνταξιοδότηση. Τι πρέπει να γνωρίζουν ασφαλισμένοι: Η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ είναι απλή και σύντομη. 

Η είσοδος στην πλατφόρμα προϋποθέτει αρχικά αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και στη συνέχεια τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ για διπλή ταυτοποίηση. 
Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο της επικουρικής, με δυνατότητα ανανέωσης ετησίως, όπως ισχύει και στην κύρια ασφάλιση. Το ύψος των εισφορών που επιλέγεται καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης που θα προκύψει. 

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, π.χ. εάν η αίτηση υποβληθεί στις 26.09, η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης είναι 01.09. Εφεξής, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA). 

Επισημαίνεται ότι διακοπή της κύριας ασφάλισης συνεπάγεται αυτομάτως και διακοπή της επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ. Εφόσον οι ασφαλισμένοι προβούν σε επανεγγραφή στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την υπαγωγή τους στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο site: https://teka.gov.gr

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών...

 Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη – από τις διαδοχικές–καταβολές, που αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. έτους 2018 σε τραπεζοϋπαλλήλους.


H εν λόγω καταβολή, ύψους 2.023.034,38 ευρώ θα πιστωθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς 18.126 δικαιούχων οι οποίοι :

  • υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης  ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι 16/08/2023,
  • δεν έχουν, από οποιανδήποτε αιτία, οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.

Συγκεκριμένα, αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.  έτους 2018 στους εργαζόμενους των κάτωθι Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν υποβάλει τις αντίστοιχες Α.Π.Δ.:


-EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΝΕΤ. ΠΕ.
-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
-ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
-ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ. ΠΕ.
-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ. ΠΕ.
-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ. ΠΕ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία αφενός των υποβληθέντων, από Πιστωτικά Ιδρύματα, ασφαλιστικών στοιχείων και αφετέρου των υποβληθεισών αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων.

Από την Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά η αίτηση απονομής ΕΦΑΠΑΞ

 


Αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής την αίτηση απονομής ΕΦΑΠΑΞ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας).

Συγκεκριμένα αφορά σε:

  • μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων,
  • ξενοδοχοϋπαλλήλους, 
  • λιμενεργάτες, 
  • υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ), 
  • υπαλλήλους τραπεζών, 
  • εφημεριδοπώλες,
  • ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού),
  • μηχανικούς, 
  • υγειονομικούς, 
  • δικηγόρους, 
  • συμβολαιογράφους, 
  • δικαστικούς επιμελητές, 
  • εργολήπτες δημοσίων έργων 

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση απονομής Εφάπαξ» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή: 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει -από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα- δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Για τις περιπτώσεις που -βάσει διατάξεων- ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνον ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο. Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται. 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην ανωτέρω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ηλεκτρονική αίτηση απονομής εφάπαξ μας φέρνει πιο κοντά στο βασικό μας στόχο που είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ. Κύρια επιδίωξή μας είναι τα 6,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων μας να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με έναν Φορέα πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο φιλικό».

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Η υποβολή -αποκλειστικά ηλεκτρονικά- των νέων αιτήσεων απονομής εφάπαξ αποτελεί ένα ακόμη ψηφιακό βήμα που οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών. Για κάθε ηλεκτρονική υπηρεσία που υλοποιούμε καταργούμε ταυτόχρονα και χιλιάδες συναλλαγές στα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης. Στόχος μας είναι o Φορέας να επιτελεί τον κοινωνικό ρόλο του και να λειτουργεί με συνέπεια, αμεσότητα και επαγγελματισμό».


Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός