Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τροποποίηση εγγράφων και δικαιολογητικών εξωδικαστικού μηχανισμού.



ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Τροποποίηση του περιεχομένου της αίτησης και του καταλόγου των στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών εξωδικαστικού μηχανισμού. Κοινοποίηση των διατάξεων της KYA υπ’ αρ. 122836 ΕΞ 2022/01-09-2022 (ΦΕΚ Β΄, 4696/08-09-2022)








Καθορισμός της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στο προϊόν απόσταξης


Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1102/27.07.2022 απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2969/2001 (Α’ 281), των όρων, των προϋποθέσεων,των διαδικασιών και της απόδοσης των πρώτων υλών σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη για την εφαρμογή της παρ. Ε’ του άρθρου 7 του ιδίου νόμου,της διαδικασίας σφράγισης και αποσφράγισης των χρησιμοποιούμενων από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς αποστακτικών μηχανημάτων, καθώς και των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 4 του ιδίου ως άνω νόμου» (Β’ 4073).












 

...διαδικασία παραλαβής αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων



Όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, ποσότητες και διαδικασία παραλαβής αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων με απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στο πλαίσιο Συμφωνίας Έδρας με την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη λειτουργία του επιχειρησιακού της γραφείου στην Ελλάδα.

Λήψη αρχείου (σε μορφή ΦΕΚ)

Περίληψη Απόφασης


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση με θέμα «Όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, ποσότητες και διαδικασία παραλαβής αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων με απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στο πλαίσιο Συμφωνίας Έδρας με την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη λειτουργία του επιχειρησιακού της γραφείου στην Ελλάδα».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με τις διατάξεις της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, διαδικασία παραλαβής, καθώς και οι ανώτατες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων που δύναται να παραλαμβάνει με απαλλαγή από δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις το Επιχειρησιακό Γραφείο της EASO και οριοθετείται ο χρόνος παραλαβής τους.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

To πεδίο εφαρμογής αφορά:Α' Τελωνείο Εισαγωγής, Ε.Φ.Κ. και Εφοδίων Πειραιά
Επιχειρησιακό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)
 

Προθεσμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έτους 2020

Προθεσμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έτους 2020, καθώς και της συμμετοχής σε αυτή, σύμφωνα με την παρ. 3 τoυ άρθρου 47 του ν. 4778/2021 (Α' 26), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 163 ν. 4972/2022 (Α' 181).













 

...καταβολή, μείωση και επιστροφή του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων του ηλεκτρονικού εμπορίου



Καθορισμός της αρμόδιας αρχής, του τρόπου και της διαδικασίας για την καταβολή, μείωση και επιστροφή του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων του ηλεκτρονικού εμπορίου, της απόδοσης αυτού στα άλλα κράτη-μέλη, των τηρούμενων λογιστικών καταχωρήσεων καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι κράτος μέλος εγγραφής ή/και κράτος μέλος κατανάλωσης.

Λήψη αρχείου (σε μορφή ΦΕΚ)

Περίληψη Απόφασης


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Απόφαση με θέμα «Καθορισμός του τρόπου και διαδικασίας καταβολής, μείωσης και επιστροφής του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων, της απόδοσης αυτού στα άλλα κράτη – μέλη, των τηρούμενων λογιστικών καταχωρήσεων καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων όταν η Ελλάδα είναι κράτος μέλος εγγραφής ή/και κράτος μέλος κατανάλωσης.»

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με το σχέδιο της απόφασης ορίζουμε τον υπόχρεο καταβολής φόρου, σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τη διαδικασία είσπραξης Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, τόσο για λογαριασμό των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όσο και για λογαριασμό της χώρας μας (ως κ-μ κατανάλωσης), τη διαδικασία απόδοσης στα άλλα κράτη μέλη (κ-μ) του Φ.Π.Α. που εισπράττεται στην Ελλάδα (ως κ-μ εγγραφής) για λογαριασμό τους, τη διαδικασία πίστωσης των οφειλών με τα αποδοθέντα στην Ελλάδα ποσά του Φ.Π.Α. που εισπράττονται από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για λογαριασμό της και τη διαδικασία επιστροφής των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους υπόχρεους.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Οι διατάξεις του σχεδίου απόφασης αφορούν αφενός στους εντεταγμένους στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) υπόχρεους καταβολής φόρου και αφετέρου στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ειδικότερα στο τμήμα «Ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου» στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοικιών Ημεδαπής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.), στην Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. και στην Γ.Δ.Ο.Υ. της ΑΑΔΕ για την πληρωμή των τραπεζικών εξόδων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

ΑΑΔΕ : 4 βήματα απλοποίησης των διαδικασιών απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων



10/10/2022

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022


4 βήματα απλοποίησης των διαδικασιών απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων



Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή (Α.1134/2022), απλοποιούνται οι διαδικασίες απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων ως εξής:

1. Οι μεταβολές στοιχείων επιχειρήσεων και στοιχείων εγκατάστασης εσωτερικού που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (Μητρώο κι Επικοινωνία/Αλλαγές στοιχείων Μητρώου), υποβάλλονται από 17.10.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

2. Οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά για όσες διαδικασίες Μητρώου είναι ενταγμένες στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE, υποβάλλονται από 01.11.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή αυτή.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, σχετικές δηλώσεις και αιτήματα δεν θα εξυπηρετούνται πλέον μέσω επίσκεψης στις ΔΟΥ.

3. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικό πρόσωπο από οποιαδήποτε ΔΟΥ, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης κατοικίας του ή της διεύθυνσης κατοικίας του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του.

4. Σε εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), δεν απαιτείται η προσκόμιση εξουσιοδότησης, σε περιπτώσεις συναλλαγής για ζητήματα μεταβολών Μητρώου ή χορήγησης ΑΦΜ με πληρεξούσιο δικηγόρο για λογαριασμό εντολέα του.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός