Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ιδού το ασφαλιστικό καθεστώς...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 

ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικό καθεστώς προσώπων που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του Δημάρχου από την επομένη της έναρξη ισχύος του Ν.4093/2012 και ασφαλίζονταν πριν την εκλογή τους στον ΟΑΕΕ. 

Επειδή, μετά την ανάληψη καθηκόντων Δημάρχων, τίθενται για πρώτη φορά σε εφαρμογή οι διατάξεις της Υποπαράγραφου Β1 της παρ. Β. του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222. Α') και έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, γραπτά και τηλεφωνικά, σχετικά ερωτήματα από Δήμους, αναφορικά με το ανωτέρω θέμα, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Δήμους της Χώρας τα εξής;

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του Δημάρχου από την επομένη της έναρξης ισχύος του Ν.4093/2012 (12-11-2012) εξακολουθούν να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, πρόσθετης ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης που υπάγονταν μέχρι πριν αποκτήσουν την ιδιότητα του Δημάρχου και ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς. 

Σε ότι αφορά τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τη νομοθεσία των φορέων κύριας, πρόσθετης ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης για την ασφάλιση των παραπάνω προσώπων βαρύνουν, του μεν εργοδότη το Δήμο, του δε ασφαλισμένου τους ίδιους, παρακρατούνται από την αντιμισθία και αποδίδονται ανά μήνα στους οικείους φορείς. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, για τους ασφαλισμένους του, δεν υπάρχει επιμερισμός εισφοράς σε εργαζόμενο και εργοδότη, αφού πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλει ο ίδιος στον Οργανισμό και δεν παρακρατούνται από την αντιμισθία.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Δρ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΕΔΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α

Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ (δηλαδή τα τέσσερα πρώτα ψηφία του Α.Μ. ΔΙΑΣ ειναι 0150, 0151 και 0416 αντίστοιχα).

Πληροφορίες/Οδηγίες
Βλέπε εδώ δείγμα ενημερωτικού σημειώματος
Κάτοικος
Α.Μ. (γράμματα & νούμερα)
Α.Μ. ΔΙΑΣ (χωρίς κενά)
A.M.K.A.
Α.Φ.Μ.
Έτος
Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης

Ανανέωση
Εισάγετε εδώ τον Κωδικό Οπτικής Επιβεβαίωσης
όπως εμφανίζεται αριστερά


Καθαρισμός